diumenge, 5 de febrer del 2012

BACALLÀ AMB ALLIOLI I RATATOUILLE.

Ja a començat a Cerdanyola del Vallès la Setmana del Bacallà, que ens portarà del 4 al 12 de febrer l'oportunitat de degustar un dels plats que admet més variacions. Podem dir que existeix una recepta de bacallà per a cada dia de l'any. Aquí deixem la nostra recepta, esperem que us agradi.

Ingredients:
4 lloms de bacallà dessalat
1 albergínia petita
1 ceba
1 carbassó
1 pebrot groc
1 pebrot verd
1 pebrot vermell
1 tomàquet
2 alls
Oli d'oliva
Pebre
Sal

Per fer l'allioli:
1 all
1 ou
oli de gira-sol
oli d'oliva
sal


Per començar, agafem l'albergínia, la ceba, el carbassó i tots els pebrots i els tallem a dauets, sense barrejar. Al tomàquet li hem de treure la pell, les llavors i també el tallem a dauets. Els alls, ben trinxadets.

Posem dues paelles a foc viu amb oli d'oliva abundant. A la primera paella, posem  tots els pebrots (groc, verd i vermell), i a la segona paella, posem la ceba, el carbassó i l'albergínia. És important fer-ho per separat perquè tenen punts de cocció diferents.
Una vegada tenim les verdures cuites, les barregem totes en una sola paella.

Agafem una paella i hi afegim l'all ben trinxat i el tomàquet tallat a dauets. Quan sigui al punt, ho posem a la paella amb la barreja de les verdures.
Salpebrem i abaixem el foc.

Mentre s'acaben de fer les verdures, aprofitem per fer el bacallà.
Primer de tot el netegem i l'enfarinem. Seguidament, amb una paella amb oli ben calent, anem fent els lloms de bacallà vigilant de donar-lis la volta perquè es facin bé pertot arreu. Una vegada tenim el bacallà, ho treiem de la paella i ho deixem en un plat o safata amb un paper absorbent per treure l'excés l'oli.

Aprofitem per preparar l'allioli. Podeu fer l'allioli que més us agradi. Si voleu fer l'original, perfecte, una mica d'all, una mica d'oli i molta paciència i força a la mà per anar emulsionant pica que pica al morter.
Nosaltres em fet l'allioli que fem normalment a casa:
Agafem un bol per poder utilitzar la batedora, aboquem un all a trossos (no volem que piqui gaire), una mica de sal i oli de gira-sol i batem una mica. Ara aboquem l'ou i tornem a batre una altre vegada fins que agafi consistència. Seguidament anem afegint l'oli d'oliva perquè agafi més cos sense deixar de batre. Així obtenim un allioli ben bo i ràpid sense gaire dificultat.

Posem els lloms de bacallà en una safata apta per anar al forn i posem per sobre dels lloms una mica d'allioli (al gust), ho col·loquem al forn (que tindrem ja preescalfat) a 250º i ho gratinem uns minutets. Quan veiem que està, ho retirem i emplatem.

Per emplatar, primer amb l'ajuda d'un cercle de cuina, farem una base amb el ratatouille, i a sobre el bacallà amb l'allioli.





Salut i bon profit !

11 comentaris:

  1. Mira per on avuí ja tindré el bacallà desalat, quina bona idea lo del ratatouille, m´grada molt!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs... "salut i bon profit !", hehehe, ja em diràs que tal...
      Un petó

      Elimina
  2. Volem comentar, que aquest "ratatouille" no és el de la pel·lícula de dibuixos, sinó el ratatouille normal, on tallem les verdures a dauets, mentres que el de la pel·lícula és una versió on les verdures es tallen a rodanxes. Evidentment, totes dues estàn boníssimes.

    ResponElimina
  3. Perquè dir-li "ratatouille", si tota la vida s'ha dit 'samfaina'!
    Si us plau, conservem els mots, que són la nostra identitat.
    D'altra banda, la recepta és molt vistosa i m'encantarà provar de fer-la. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha ! ja tens raó, ja. La principal diferència és el pebrot groc, així que podíem haver titulat: "Bacallà amb allioli, samfaina i pebrot groc". No pateixis que aquest bloc és molt de la terra i de ben segur que en properes receptes i sortirà una bona samfaina.
      Animat a fer-la, ja veuràs que a més de vistosa està molt bona. Si t'agrada el bacallà i la "samfaina" t'encantarà.
      Un petó.

      Elimina
  4. Veus, jo coneixia el ratatouille a rodanxes només, en canvi fet a dauets sempre n'hi he dit samfaina! El plat m'ha agradat molt, a casa els fem per separat: per una banda el bacallà amb samfaina i per una altra el bacallà amb allioli gratinat. Junt no ho hem provat mai i és bona idea! Aquest estiu vam fer un bacallà amb allioli de préssec, també és molt bo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La recepta de l'allioli de préssec la tens publicada en algún lloc ?, per què no em sona. A d'estar molt bona. De totes maneres no estic gaire interessat, i no em malinterpretis, és que la meva dona (Marian) és al·lergica al préssec !

      Elimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Boníssim aquest plat; m'agrada molt el bacallà i el ratatouille també. L'allioli que diu Bet no le fet mai, però de poma si, em sembla que Sílvia va publicar-ne una recepta, le fet i és molt bò.

    ResponElimina
  7. Hola Joan, aquest és l'enllaç de la recepta amb l'allioli de préssec: http://tastarutes.wordpress.com/2011/08/15/bacalla-amb-mousselina-de-pressec-la-recepta-del-15/
    Però si la teva dona és al·lèrgica al préssec ja entenc que no hi estiguis interessat jeje, de totes maneres potser amb un allioli de codonyat o de poma també seria bo! Una abraçada! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja he fet una ullada... provaré de fer alguna variació com em proposes.
      Gràcies per enviar-me l'enllaç !
      Un petó.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...