dissabte, 25 de febrer del 2012

ESCUDELLA I CARN D'OLLA.

Aquest dimarts 21 de febrer es va celebrar a Castellterçol  (Vallès Oriental) la festa de l'escudella, un brou molt típic a tot Catalunya, però especialment a la part de muntanya.
Segons la Wikipèdia: L'escudella i carn d'olla és el plat de sopa documentat més antic d'Europa.
Aquest plat que ara presentem, és una sopa potent, per donar forces sobretot a l'època d'hibern que fa tant de fred...

Ingredients:
1 os d'espinada de porc
1 os de pernil
1 os de vedella
1 peu de porc
1  cansalada
1 cuixa de pollastre
1 conill de vedella
1/2 botifarra negra
1/2 botifarra blanca
1 pilota de carn
1 porro
1 nap
2 pastanagues
2 brots d'api
3 patates
1/2 col
150 gr. cigronets de l'Alta Anoia
150 gr. de pasta[1] (galets, fideus, etc...)
60 gr. d'arròs
aigua
sal

Per la pilota de carn *:
carn picada de porc
carn picada de vedella
1 all
1 ou
1 llesca de pa de motlle
llet
farina
pebre
sal

Per començar agafarem una olla gran amb aigua i ficarem els osos (d'espinada, pernil i vedella) i deixem que comenci a bullir.

Quan comenci a bullir desescumarem i seguidament afegirem la resta de la carn, menys la botifarra blanca, la botifarra negra i la pilota. Afegim una mica de sal i fiquem l'api, el porro, el nap i la pastanaga tallades a trossos grans. Ho deixarem bullir durant 2 hores a foc mitjà fent xup-xup.

Durant aquestes 2 hores, aprofitem per fer la pilota de carn. Posem els dos tipus de carn en un bol. Ho salpebrem, hi posem un ou, julivert picat i un all trinxat. Barregem bé. Afegim una llesca de pa de motlle mullada en llet. Tornem a barrejar.
Agafem aquesta massa i fem una bola, que passem per la farina.
 

Passades les 2 hores, afegim les patates, tallades a trossos també grans, la botifarra blanca, la botifarra negra, la pilota de carn que acabem de fer, els cigronets de l'Alta Anoia, l'arròs i la col. Tornem a treure l'escuma que produeix el brou.

En un altre olla[2], aprofitant una mica del brou de l'olla gran, fem els galets (apròximadament 15 minuts, depenent de si us agrada al dente, o més fets).

Quan estigui tot decantem el brou i en una safata anem treient la pilota, les patates, la col i tots els ingredients que volguem utilitzar per fer l'escudella (nosaltres descartem els osos, el peu de porc, el porro, el nap, l'api i les pastanagues).

Per emplatar, afegim el brou de l'escudella i afegim una mica dels ingredients que més ens agradin, una mica d'arròs, cigronets, petxines de 5 colors . Nosaltres tallem les botifarres, la cansalada i la pilota a dauets petits, el conill de vedella i la cuixa de pollastre desmigats.




[Consells:]
1 Nosaltres vam utilitzar "Conchiglie" (petxines) als 5 colors, però es pot utilitzar pràcticament qualsevol pasta: fideus, meravella o galets per fer l'escudella més típica de Nadal.
2 Nosaltres preferim fer la pasta per separat, ja que normalment fem escudella de sobra, i d'aquesta manera fem cada vegada la pasta justa i no sobra, ja que ens quedaria "tova" de tant brou.
* Normalment, com que ni a la meva dona, ni al nostre fill els agrada gaire la pilota de carn i al comprar els preparats per fer brou ja bé una pilota de carn, aprofito aquesta. Així que només fem la pilota de carn en comptades ocasions (per Nadal). Naturalment, si la feu, encara estarà millor.


Salut i bon profit !

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...