dissabte, 28 de gener del 2012

SALSA DE CALÇOTS



A Valls, la capital del calçot, fa més de 100 anys que fan caçotades, i demà diumenge (29 de gener), es celebrarà la "Gran Festa de la Calçotada de Valls" d'enguany. Una festa gastronòmica en la que podem trobar diferents concursos: al millor cultivador de calçots, a la millor salsa de calçots, i com no, al de menjar més calçots ! Com podeu veure, una gran festa que no us podeu perdre !
Nosaltres, em preparat mitja recepta, la salsa. Un altre dia, (potser) esplicarem com fer els calçots...


Ingredients:*
2 nyores grans
50 gr. d'ametlles torrades i pelades
25 gr. d'avellanes torrades i pelades
4 tomàquets
1 cabeça d’alls
4 llesques de pa torrat
¼ de llimona
½ litre d’oli
una cullereta de vinagre
un polsim de pebre vermell dolç
pebre negre
sal


Per començar, prepararem les nyores: les obrim, traiem les llavors i les posem en remull en un got amb aigua calenta. Reservem.

Posem a escalivar
els tomàquets i la cabeça d’alls al forn [1] fins que s’estovin (uns 25 minuts a 180º aproximadament).
 

Quan ho tenim escalivat, preparem un bol gran, on hi anirem posant tots els ingredients: els tomàquets escalivats (els pelem i els tirem a dins juntament amb el suc que han deixat anar), els alls escalivats, les ametlles torrades i pelades [2], les avellanes torrades i pelades, les llesques de pa torrat, el quart de llimona (pelada i sense pinyols), una mica de sal, una mica de pebre negre, un polsim de pebre vermell dolç, i finalment, la “carn” de les nyores.
Agafem les nyores i rasquem la carn que està enganxada a la pell i que, després d’haver estat a l’aigua, veurem que està molt tova i surt fàcilment.


Agafem la batedora i ho triturem, fins que ens quedi tot ben barrejat. Seguidament agafem l’oli i ho anem abocant a poc a poc dins del bol mentre continuem barrejant amb la batedora. La massa s’anirà lligant fins que tingui la textura desitjada[3]. Posem una mica de vinagre, ho barregem una estona més, i finalment rectifiquem de sal.

[Consells]
* Primer, comentar que de salsa de calçots, hi han un munt de varietats i que cada un pot fer la seva pròpia, traient o col·locant un ingredient o un altre.
1
Si volem anar més ràpid, també ho podem fer al microones. Si ens decidim pel microones, em de recordar de pelar els alls.
2 Nosaltres vam aprofitar que fèiem les ametlles torrades, per fer-hi més quantitat i així fer també un pica pica boníssim... “ametlles torrades salades”. Aquesta recepta la publicarem en un altre ocasió.

3 Aquesta salsa ha de tindre una textura més aviat densa, però com em dit anteriorment, cadascú la pot fer al seu gust.




Salut i bon profit !

dissabte, 21 de gener del 2012

XATÓ DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Demà es celebra a Vilafranca del Penedès la Festa del Xató. Aquesta temporada, l'embaixador de la Ruta del Xató 2011-2012 és Joan Roca, del Celler de Can Roca.
Hi han diferents varietats de xató, pràcticament cada poble on es realitza la "ruta del xató" te una recepta diferent, totes boníssimes. Us recomanem que visiteu Vilanova i La Geltrú, Sitges, El Vendrell i com no, Vilafranca del Penedès i degusteu les seves magnífiques receptes de xató.
Aquí deixem la recepta de Vilafranca del Penedès tal com la feien els pagesos d'aquesta població per menjar al camp o la muntanya. A veure si us agrada,... i si voleu, ens veiem demà !


Ingredients: (per 6 persones)
2 escaroles blanques
600 gr. de bacallà esqueixat
250 gr. de tonyina salada
200 gr. d'olives arbequines
12 anxoves

PER A LA SALSA [1]:
4 grans d'alls escalivats
4 grans d'alls crus
1 trosset de bitxo
2 cullerades de pebre vermell
3 galetes maria
4 llesques de pa torrat
oli d'oliva verge
vinagre de vi negre
sal


Posem en remull el bacallà i la tonyina. Rentem molt bé tots els altres ingredients.

Després agafem un morter i trinxem els alls, el bitxo, el pa torrat i les galetes maria, afegim el pebre vermell, l'oli, el vinagre i la sal. Ho barregem tot plegat i ho remenem ben bé.

Per emplatar, repartim l'escarola, el bacallà, la tonyina [2] a dauets, les olives i les anxoves [3]. Finalment, aboquem la salsa al gust.
 
[Consells]
1 És recomanable que ho preparem el dia d'abans i guarda-ho a la nevera per a refredar. Així l'oli de la salsa agafarà una textura més densa i quedarà millor. Encara i així, aquesta salsa és més aviat líquida, sobretot si la comparem amb les altres salses de xató, molt més espesses. Aquesta qualitat, fa que es barregi amb més facilitat a l'amanida.
Nosaltres no van aconseguir tonyina salada per fer la recepta, i la vam substituir per tonyina amb oli d'oliva de llauna (utilitzada al xató d'El Vendrell).

3 Nosaltres em col·locat les anxoves senceres per les fotos, però millor tallar-les en 2 o 3 trossos.




Salut i bon profit !

diumenge, 15 de gener del 2012

CARXOFES AL CAVA
















Ja ha començat la temporada de carxofes, per això tant des de El Prat de Llobregat amb la seva jornada d'holeriturisme i des de Sant Boi de Llobregat amb Degusta Carxofes ens ofereixen la possibilitat de conèixer millor i poder tastar aquest gran producte.
Aquesta recepta ens la van ensenyar a Sant Boi de Llobregat, on les carxofes son molt típiques.
Si teniu temps de visitar els horts de la zona del Delta del Llobregat, a l'hivern podeu comprovar que hi han unes grans zones dedicades a aquest cultiu.

Amb aquesta recepta, volem participar en "la recepta del 15". Una iniciativa de Els fogons de la Bordeta, que consisteix en, cada dia 15 de mes, penjar a la vegada als respectius blocs que s’animin a participar una recepta a partir d’un ingredient o plat que serveixi de base.
En aquesta ocasió, pel 15 de gener, han agafat com a ingredient bàsic: les carxofes. Així que aquí teniu la nostre recepta... carxofes al cava!




Ingredients:
4 carxofes
1 kg. de cloïsses
100 gr. de farina
2 grans d'all
1 pebrot verd
2 gots de cava
Julivert picat
Sal



Primer de tot netegem les carxofes, tallem les branques i les fulles dures de l'exterior. Reservem.

Agafem el pebrot, els alls i el julivert picat, ho trinxem tot i fem un sofregit. Afegim la farina i l'ofeguem uns minuts. Seguidament afegim les carxofes netes, les tallem a quarts, i ho remenem. Quan comencin a estovar-se incorporem el cava i l'aigua fins que ho cobreixi tot. 

Ho deixem coure 10 minuts, rectifiquem de sal i afegim les cloïsses. Tapem la cassola uns minuts fins que s'obrin les cloïsses i ja ho tenim llest per emplatar.




 Salut i bon profit !

diumenge, 8 de gener del 2012

PASTISSETS DE TRES XOCOLATES

Després de la benvinguda, podem dir que avui comença a funcionar aquest bloc de veritat amb la recepta nº 1. Em volgut celebrar-ho amb un pastís, o millor dit, amb uns mini pastissets individuals.
Ho vam fer a casa fa pocs dies (Nadal) i van agradar molt.
Així que comencem aquest bloc de cuines amb una recepta ben dolça per deixar-vos un bon gust de boca.


Ingredients:
150 gr. de xocolata negra
150 gr. de xocolata amb llet
150 gr. de xocolata blanca
125 gr. de sucre (75 gr. negra + 25 gr. amb llet + 0 gr. blanca, ja que la xocolata blanca és molt dolça i no cal sucre)
750 ml. de llet (250 ml. per cada xocolata)
750 ml. de nata per muntar (250 gr. per cada xocolata)
3 sobres de quallada



Capa de xocolata negra:
Agafem la llet (250 ml.), i aboquem una mica fins omplir una tassa. Afegim un sobre de quallada a la tassa i remenem fins que quedi ben dissol.
Posem a bullir els 250 gr. de nata amb la resta de la llet i 75 gr. de sucre.
Abans de bullir, quan veiem que està una mica calent, afegim la xocolata trossejada i barregem fins que quedi desfeta.
Un cop desfeta, amb un colador [1] afegim la quallada dissolta i remenem fins que bulli durant 2 o 3 minuts.
Buidem al motlle [2] i deixem que qualli una mica.

Capa de xocolata amb llet:
Agafem la llet (250 ml.) i aboquem una mica fins ompli una tassa. Afegim un sobre de quallada a la tassa i remenem fins que quedi ben dissol.
Posem a bullir els 250 gr. de nata amb la resta de la llet i 50 gr. de sucre.
Abans de bullir, quan veiem que està una mica calent, afegim la xocolata trossejada i barregem fins que quedi desfeta.
Un cop desfeta, amb un colador [1] afegim la quallada dissolta i remenem fins que bulli durant 2 o 3 minuts.
Buidem sobre la xocolata negra amb una cullera girada perquè no es barregin les capes de xocolata.

Capa de xocolata blanca:
Agafem la llet (250 ml.) i aboquem una mica fins ompli una tassa. Afegim un sobre de quallada a la tassa i remenem fins que quedi ben dissol.
Posem a bullir els 250 gr. de nata amb la resta de la llet (sense sucre).
Abans de bullir, quan veiem que està una mica calent, afegim la xocolata trossejada i barregem fins que quedi desfeta.
Un cop desfeta, amb un colador [1] afegim la quallada dissolta i remenem fins que bulli durant 2 o 3 minuts.

Buidem sobre la xocolata amb llet amb una cullera girada perquè no es barregin les capes de xocolata.

Un cop refredat, posem a la nevera fins que qualli.
  
A l'hora de portar a taula, podem col·locar per sobre una mica de fideus de xocolata o, sobretot si hi han nens, unes boletes multicolors (foto superior).



[Consells]
1 Quan afegim la quallada dissolta a la llet, ho farem amb un colador, ja que si no s'ha dissolt correctament fa grumolls i els trobarem al pastís.

2 Nosaltres vam utilitzar uns gots de plàstic quadrats i rodons, però podeu utilitzar qualsevol motlle que tingueu a casa i amb la forma que desitgeu. Imaginació al poder !
En el cas que tingueu que desmotllar el pastis hauríeu de fer una base de mantega i galetes maria abans d'abocar la xocolata. Es fa en un moment i no tindreu el problema de que es desmunti. Per a la proporció d'aquesta recepta: 150 gr. de mantega i 1 paquet de galetes maria (aprox. 250 gr.).

* Quan preparem la xocolata negra, simultàniament es prepara la xocolata amb llet.
Primer desfem les xocolates, per separat, afegim la quallada a la xocolata negra i parem el foc de la xocolata amb llet. Aboquem la barreja al motlle i ja podem reprendre l'ebullició de la xocolata amb llet i afegir la quallada. Si no es fa d'aquesta manera, la xocolata negra podria quallar massa i després les capes llisquen.
Si quan afegim una capa sobre l'altre veiem que es barregem, hem d'esperar una mica més.



Salut i bon profit !

diumenge, 1 de gener del 2012

BENVINGUTS A: Salut i bon profit

Benvinguts a aquest nou bloc de cuina que avui fa la seva estrena i que desitja que les futures receptes que anirem penjant siguin del vostre gust. Esperem que gaudiu amb elles, com nosaltres publicant-les.

Internet, és ple de blocs de tota mena, i com no pot ser d'un altre manera, també hi han un munt de blocs relacionats amb la cuina. Hi han de millors i de pitjors, però tots tenen el seu interès culinari. Nosaltres des d'una gran humilitat, només podem dir-vos que ho intentarem fer el millor possible !

Aquest bloc que ara comença, vol arribar a ser el punt de trobada de tots els amants de la cuina, i per aconseguir-ho volem diferenciar-nos amb uns petits matisos:
  • Per començar, aquest bloc el realitzarem entre dos [ Marian i Joan ], amb això volem augmentar la visió única i personal de la majoria de blocs (alguns molt bons). Creiem que aquesta combinació pot millorar i augmentar el resultat de les receptes i per tant del bloc.
  • Volem fer receptes creatives i a la vegada, les receptes de tota la vida. Intentarem fer d'aquesta barreja uns àpats per xuclar-se'n els dit.
  • Volem fer cuina slow food, i de primerísima qualitat. Encara que de bon menjar en podem trobar a tot arreu, volem prioritzar la cuina de proximitat (catalana) i els productes de la nostre terra, que per sort, son molts i de una qualitat excepcional. Ens agrada la cuina Km0, i intentarem potenciar-la, en el nostre àmbit de treball, que és Catalunya.

  •  Volem fer una cuina de temporada, una mena de calendari gastronòmic en el que cuinarem els productes típics de cada temporada: Hibern, Primavera, Estiu i Tardor. I aprofitarem les festes de cada poble per escriure les seves receptes més valuoses. Es a dir, farem les receptes que habitualment cuinem a casa.
  • Volem fer unes receptes que tothom pugui entendre, molt explicatives i amb consells de tota mena perquè no tingueu cap problema a l'hora de cuinar-les a casa.
  • Volem que trobeu fàcilment la recepta que busqueu, i per això col·locarem enllaços a altres blocs, on de ben segur, trobareu també receptes excepcionals.
  • Per últim, volem deixar ben clar que no som cuiners profesionals i, que només intentem apropar-vos la cuina que fem a casa, i res més. Esperem de tot cor que us agradi.

Per a Marian aquest és la seva primera aventura en el món del blocs, però de ben segur que aviat serà tota una experta !

 Per a Joan aquest bloc és una mena de segona fase. La primera va ser, ja fa temps, en clubdecuines.cat, on trobareu algunes receptes que més endavant penjarem en aquest bloc. Ara comença aquesta segona fase, en el que volem donar un salt qualitatiu i quantitatiu.

Esperem que gaudiu del nostre bloc i ens acomiadem amb...


Salut i bon profit !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...