dissabte, 28 de gener del 2012

SALSA DE CALÇOTS



A Valls, la capital del calçot, fa més de 100 anys que fan caçotades, i demà diumenge (29 de gener), es celebrarà la "Gran Festa de la Calçotada de Valls" d'enguany. Una festa gastronòmica en la que podem trobar diferents concursos: al millor cultivador de calçots, a la millor salsa de calçots, i com no, al de menjar més calçots ! Com podeu veure, una gran festa que no us podeu perdre !
Nosaltres, em preparat mitja recepta, la salsa. Un altre dia, (potser) esplicarem com fer els calçots...


Ingredients:*
2 nyores grans
50 gr. d'ametlles torrades i pelades
25 gr. d'avellanes torrades i pelades
4 tomàquets
1 cabeça d’alls
4 llesques de pa torrat
¼ de llimona
½ litre d’oli
una cullereta de vinagre
un polsim de pebre vermell dolç
pebre negre
sal


Per començar, prepararem les nyores: les obrim, traiem les llavors i les posem en remull en un got amb aigua calenta. Reservem.

Posem a escalivar
els tomàquets i la cabeça d’alls al forn [1] fins que s’estovin (uns 25 minuts a 180º aproximadament).
 

Quan ho tenim escalivat, preparem un bol gran, on hi anirem posant tots els ingredients: els tomàquets escalivats (els pelem i els tirem a dins juntament amb el suc que han deixat anar), els alls escalivats, les ametlles torrades i pelades [2], les avellanes torrades i pelades, les llesques de pa torrat, el quart de llimona (pelada i sense pinyols), una mica de sal, una mica de pebre negre, un polsim de pebre vermell dolç, i finalment, la “carn” de les nyores.
Agafem les nyores i rasquem la carn que està enganxada a la pell i que, després d’haver estat a l’aigua, veurem que està molt tova i surt fàcilment.


Agafem la batedora i ho triturem, fins que ens quedi tot ben barrejat. Seguidament agafem l’oli i ho anem abocant a poc a poc dins del bol mentre continuem barrejant amb la batedora. La massa s’anirà lligant fins que tingui la textura desitjada[3]. Posem una mica de vinagre, ho barregem una estona més, i finalment rectifiquem de sal.

[Consells]
* Primer, comentar que de salsa de calçots, hi han un munt de varietats i que cada un pot fer la seva pròpia, traient o col·locant un ingredient o un altre.
1
Si volem anar més ràpid, també ho podem fer al microones. Si ens decidim pel microones, em de recordar de pelar els alls.
2 Nosaltres vam aprofitar que fèiem les ametlles torrades, per fer-hi més quantitat i així fer també un pica pica boníssim... “ametlles torrades salades”. Aquesta recepta la publicarem en un altre ocasió.

3 Aquesta salsa ha de tindre una textura més aviat densa, però com em dit anteriorment, cadascú la pot fer al seu gust.




Salut i bon profit !

4 comentaris:

  1. Com m'agrada aquesta salsa! i és veritat que a cada casa varia d'una manera diferent, nosaltres per exemple hi afegim un o dos carquinyolis ;) Jo aquesta vegada no podré anar a Valls...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bet, acabem d'arribar de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, i ho em passat molt bé. Teníem por del temps (per si nevava), però ha fet un dia realment bo. Una llàstima que no poguessis anar, un altre any !
      Petons.

      Elimina
  2. Com bé has dit, segur que hi han tantes varietats de salses de calçot, com persones que cada any en fan. Nosaltres, a casa, fregim una mica les nyores amb el mateix oli que després fregim el pa, i les batem juntament amb la resta dels ingredients. Això li confereix un gust apebrotat una mica més potent.I hi posem una mica de julivert ben fresc i tendre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ha d'estar boníssima aquesta salsa. M'agrada i provaré de fer-la així la propera vegada, que segur que serà aviat !
      Un dubte, entenc que les nyores fregides les bateu senceres, es a dir, amb pell... no ?
      Ufff, quina gana, et deixo que tinc que anar a comprar calçots!!!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...