dissabte, 21 de gener del 2012

XATÓ DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Demà es celebra a Vilafranca del Penedès la Festa del Xató. Aquesta temporada, l'embaixador de la Ruta del Xató 2011-2012 és Joan Roca, del Celler de Can Roca.
Hi han diferents varietats de xató, pràcticament cada poble on es realitza la "ruta del xató" te una recepta diferent, totes boníssimes. Us recomanem que visiteu Vilanova i La Geltrú, Sitges, El Vendrell i com no, Vilafranca del Penedès i degusteu les seves magnífiques receptes de xató.
Aquí deixem la recepta de Vilafranca del Penedès tal com la feien els pagesos d'aquesta població per menjar al camp o la muntanya. A veure si us agrada,... i si voleu, ens veiem demà !


Ingredients: (per 6 persones)
2 escaroles blanques
600 gr. de bacallà esqueixat
250 gr. de tonyina salada
200 gr. d'olives arbequines
12 anxoves

PER A LA SALSA [1]:
4 grans d'alls escalivats
4 grans d'alls crus
1 trosset de bitxo
2 cullerades de pebre vermell
3 galetes maria
4 llesques de pa torrat
oli d'oliva verge
vinagre de vi negre
sal


Posem en remull el bacallà i la tonyina. Rentem molt bé tots els altres ingredients.

Després agafem un morter i trinxem els alls, el bitxo, el pa torrat i les galetes maria, afegim el pebre vermell, l'oli, el vinagre i la sal. Ho barregem tot plegat i ho remenem ben bé.

Per emplatar, repartim l'escarola, el bacallà, la tonyina [2] a dauets, les olives i les anxoves [3]. Finalment, aboquem la salsa al gust.
 
[Consells]
1 És recomanable que ho preparem el dia d'abans i guarda-ho a la nevera per a refredar. Així l'oli de la salsa agafarà una textura més densa i quedarà millor. Encara i així, aquesta salsa és més aviat líquida, sobretot si la comparem amb les altres salses de xató, molt més espesses. Aquesta qualitat, fa que es barregi amb més facilitat a l'amanida.
Nosaltres no van aconseguir tonyina salada per fer la recepta, i la vam substituir per tonyina amb oli d'oliva de llauna (utilitzada al xató d'El Vendrell).

3 Nosaltres em col·locat les anxoves senceres per les fotos, però millor tallar-les en 2 o 3 trossos.




Salut i bon profit !

2 comentaris:

  1. és un plat delicios! però la salsa ja em te enganxada total, i un bon pa...feina feta! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Silvia, gràcies pel comentari i comentar que vam escollir aquesta recepta perquè és segurament la salsa de xató més original (diferent). Aquesta és l'única que no porta nyora, i és més líquida. Els altres, encara que canvien alguns ingredients i les proporcions, s'assemblen molt, en canvi aquesta, amb una ullada es veu d'una hora lluny que és diferent.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...